Pilates, sportul perfect pentru oricine

13/03/2019by Perskindol0

Pilates, sportul ideal pentru oricine

 

Pilates este sportul perfect pentru oricine si consta intr-o serie de exercitii eficiente care aduc o multime de beneficii corpului tau.

 

Pilates este un sport de tip aerobic, inspirat din exercitiile de yoga sau balet si are rolul de a imbunatati forta musculara si controlul postural. Asadar, acest sport actioneaza in mod echilibrat asupra intregului corp.

 

Joseph Pilates este cel care a inventat acest sport in anul 1920 si l-a adresat initial barbatilor. Dezvoltand aceste exercitii, dorinta acestuia a fost sa gaseasca o modalitate de a intari musculatura corpului intr-o maniera relaxata, sa imbunatateasca flexibilitatea corpului si sa vindece problemele articulare si musculare.

 

La momentul actual, insa, Pilatesul este practicat de catre oricine doreste sa isi imbunatateasca abilitatile fizice, continand peste 500 de exercitii diferite. Citeste in continuare si afla motivele pentru care sa faci Pilates.

 

Pilates, sportul perfect pentru oricine

 

Sfaturi si recomandari

 

Pilatesul este atat un sport al corpului, cat si al mintii. Acesta implica investitia unui grad ridicat de concentrare si atentie, miscarile fiind foarte lente si precise. Cele 6 principii ale Pilates-ului sunt centrarea, concentrarea, controlul, precizia, respiratia si fluiditatea miscarilor.

 

Pentru incepatori, Pilatesul este recomandat a fi practicat de 2 – 3 ori pe saptamana. Intensitatea si numarul de exercitii cresc treptat, in functie de interesele si scopurile unei persoane.

 

Avantajul acestui sport este ca poate fi practicat oriunde, oricand, de catre oricine, la orice varsta, fiind considerat unul dintre cele mai sigure antrenamente fizice si nu prezinta contraindicatii. Exista totusi cateva categorii de persoane carora le este indicat sa apeleze la sfatul medicului inainte de a incepe sa faca exercitiile de Pilates:

 

• Femeile insarcinate

 

• Persoanele care sufera de boli cardiovasculare

 

• Persoanele care au avut un stil de viata sedentar

 

• Persoanele supraponderale sau obeze

 

• Persoanele care au avut interventii chirurgicale recente

 

• Persoane care au suferit accidentari la nivelul musculaturii sau al oaselor

 

Tipuri de Pilates

 

Un antrenament tipic de Pilates consta in executarea unei serii de exercitii de stretching, iar  atentia se indreapta in principal asupra muschilor abdominali si respiratiei. Totusi, exista mai multe tipuri de Pilates, cele mai populare fiind:

 

• Mat Pilates, ce consta intr-o serie de miscari executate la sol, care se folosesc de gravitatie si de greutatea propriului corp pentru a dezvolta rezistenta corpului.

 

• Reformer Pilates consta in folosirea unui echipament pentru practicarea exercitiilor de Pilates. In acest caz sunt incluse instrumentele si accesoriile specifice care opun rezistenta, precum greutati (gantere), benzi de rezistenta, celebrul Reformer sau alte echipamente mici folosite pentru exercitiile de tonifiere.

 

• Scott Pilates este reprezentat de o serie de exercitii care au in vizor corectarea posturii. Accentul se pune pe exercitiile de sustinere a coloanei vertebrale si pe tehnicile de respiratie.

 

• Pilates Cardillac se foloseste de un aparat de gimnastica numit Cardillac, folosit in executarea unor exercitii care se concentreaza pe diferite grupe de muschi.

 

• Winsor Pilates este o versiune de Pilates propusa de Mary Winsor, o profesoara de dans de la Hollywood, care consta in combinarea unor exercitii simple cu exercitii de tip cardio.

 

Cum se executa corect exercitiile de Pilates?

 

Atunci cand faci Pilates exista cateva reguli stricte de care trebuie sa tii cont si care te vor ajuta sa executi miscarile corect:

 

• Respira intotdeauna regulat si profund.

 

• Corpul trebuie sa ramana fix si stabil.

 

• Pastreaza-ti corpul intr-o pozitie naturala si pastreaza coloana vertebrala dreapta.

 

• Tine-ti spatele si umerii drepti, incercand sa pastrezi mereu o postura corecta.

 

• Miscarile trebuie sa fie intotdeauna ample pentru ca musculatura sa se poata intinde cat mai mult.

 

Motive pentru care sa faci Pilates 

 

1. Imbunatateste flexibilitatea, creste echilibrul si imbunatateste coordonarea corpului.

 

2. Imbunatateste capacitatea de concentrare, fiind considerat si un sport al mintii.

 

3. Creste forta musculara si ajuta la tonifierea musculaturii, in special a celei din zona abdominala si zona lombara.

 

4. Ajuta la imbunatatirea si corectarea posturii corpului.

 

5. Ajuta la ameliorarea durerilor de spate si reabilitarea in siguranta a accidentarilor la nivelul coloanei.

 

6. Are efect relaxant asupra muschilor umerilor, gatului si zonei cervicale.

 

7. Previne accidentarile musculo-scheletice.

 

8. Ajuta la managementul stresului si anxietatii, si le inlocuieste cu o stare placuta de relaxare si calm.

 

9. Imbunatateste activitatea neuronala si performantele cognitive, intrucat necesita un grad ridicat de concentrare si tine mintea activa.

 

10. Exercitiile de Pilates cresc activitatea pulmonara si imbunatatesc circulatia sanguina.

 

 

Speram ca articolul nostru te-a incurajat si pe tine sa incerci exercitiile de Pilates. In cazul in care suferi de dureri musculare sau articulare asociate sportului, utilizeaza cu incredere Perskindol Activ Gel pentru a le ameliora rapid si eficient.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *