Cum pot fi ameliorate durerile de spate: sfaturi de autoingrijire pentru momentele in care simti dureri de spate neasteptate.
Durerile de spate pot aparea spontan in viata de zi cu zi, din cauza pozitiei incorecte la birou, a activitatilor fizice executate necorespunzator sau in exces, ori, dimpotriva, a unui stil de viata sedentar.
Aceste dureri episodice pot fi ameliorate prin diverse metode, pe care ti le vom prezenta mai jos. Daca simti ca durerile persista, iti recomandam o vizita urgenta la un medic specialist pentru a depista cauzele care duc la aceste dureri si pentru a urma un tratament de specialitate.
Cand apar durerile de spate?
Durerile de spate apar in momentul in care la nivelul coloanei vertebrale s-a produs o perturbare, iar stimulii nervosi reactioneaza ca atare. Oboseala, mersul prelungit, lipsa activitatilor fizice, transportul unor obiecte grele, statul indelungat la birou in aceeasi pozitie, pot fi cateva dintre cauzele care au drept consecinta durerile de spate.
Coloana vertebrala este constituita din 24 de vertebre, iar intr-o stare sanatoasa, privita din profil, are forma literei S. Este principala structura osoasa care sustine corpul, protejand maduva spinarii, acolo unde o retea complexa de nervi transmit stimuli de control si de miscare corpului.
Factori de risc
Durerile de spate sunt, de obicei, cauzate de o combinatie de mai multi factori precum intinderi, ranirea muschilor sau a ligamentelor ori suprasolicitarea spatelui.
Pentru ca e mai bine sa previi decat sa tratezi, iti prezentam factorii de risc ai durerilor de spate precum si recomandari pentru prevenirea acestora.
Factori de risc necontrolabili:
• Varsta inaintata
• Istoric de dureri de spate in familie
• Sexul masculin (mai predispus datorita masei musculare mai dezvoltate)
• Sarcina
• Existenta unei interventii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale
• Existenta unei fracturi la nivelul coloanei vertebrale
Factori de risc controlabili:
• Fumatul
• Obezitatea (presiune asupra taliei datorita greutatii mari, flexibilitate mai mica)
• O pozitie a mersului necorespunzatoare
• Stresul si factori emotionali (incordarea muschilor spatelui in mod inconstient)
• Lipsa exercitiilor fizice
• Statul jos o lunga perioada de timp
• Activitati fizice bruste (ridicarea de obiecte grele, aplecari, miscari repetitive)
Simptomele durerilor de spate
• Senzatie difuza de durere in zona lombara
• Durere fulgeratoare care strabate piciorul
• Greutatea de a-ti mentine o pozitie dreapta
• Mobilitate redusa
• Febra
• Durere ce te trezeste din somn
Prevenirea durerilor de spate
Nu exista o reteta anume pentru prevenirea durerilor de spate, ci doar anumite masuri pentru a-ti imbunatati starea fizica generala. Cu o conditie fizica buna, durerile de spate cu siguranta nu isi vor face simtita prezenta.
• Asigurarea unei diete sanatoase si echilibrate
• Eliminarea factorilor de stres
• Purtarea de pantofi cu toc jos
• Renuntarea la fumat
• Adoptarea unor pozitii de somn care protejeaza coloana – plasarea unei perne sub genunchi in cazul in care dormi pe spate, si o perna intre genunchi daca dormi pe o parte.
• Practicarea exercitiilor fizice care intaresc muscultura
• Controlul posturii (capul, umerii, urechile si spatele trebuie sa fie in aceeasi linie)
Diagnosticarea durerilor de spate
Cu siguranta durerile de spate care persista nu sunt un semn bun si trebuie verificate cat mai rapid de catre un medic specialist. Iata care sunt metodele prin care are loc diagnosticarea problemelor de spate:
• Examinarea pacientului si a istoricului acestuia (discutia cu pacientul despre intensitatea, zonele si istoricul durerilor)
• Analize imagistice (raze X, CT, RMN, pentru a observa in detaliu structura oaselor, muschilor, tesuturilor, tendoanelor, nervilor, discurilor vertebrale, pentru a pune un diagnostic).
• Analize de sange (in cazul in care vreo infectie ar fi cauza durerilor de spate, atunci acest lucru poate fi vazut cel mai usor prin intermediul analizelor de sange. De exemplu, infectiile la rinichi ar putea provoca dureri de spate.)
Cum pot fi ameliorate durerile de spate?
1. Foloseste un gel antiinflamator
Cum pot fi ameliorate durerile de spate imediat? Aplica Perskindol de 3 – 4 ori pe zi in zona dureroasa si lasa-l sa actioneze rapid si eficient prin formula sa unica. Antiinflamator prin compozitie, acesta va ameliora durerea prin inducerea unei senzatii de racire si incalzire. Vezi aici si alte efecte ale gelului Perskindol.
2. Trateaza-le cu medicamente antiinflamatoare
Tratamentul medicamentos se ia pe cale orala, iar timpul de actionare al medicamentelor antiinflamatoare este scurt, pentru a ameliora rapid durerea. Acestea trebuie sa fie, insa, prescrise de medic pentru a procura medicamentul util si eficient in cazul tau.
3. Aplica comprese reci
Aplica comprese cu apa rece timp de 20 de minute pe zona dureroasa cu un prosop. De asemenea pot fi utilizate si cateva cuburi de gheata infasurate intr-o bucata de panza in zona dureroasa si se maseaza timp de 5 minute. Gheata este foarte eficienta pentru ca este un antialgic natural, antiinflamator prin constrictia vaselor de sange.
4. Adopta o pozitie relaxanta
In aceasta situatie, iti recomadam sa nu stai intins in pozitia culcat, pentru ca probema se va inrautati, conform specialistilor. Pentru o pozitie corecta si relaxanta, aseaza-ti perne sub genunchi atunci cand stai intins.
5. Fa o baie fierbinte
Opusul compreselor cu apa rece, o baie fierbinte are la randul ei efecte benefice pentru ca ajuta la relaxarea musculaturii si a intregului corp. Adauga sare de mare in apa, iar durerile de spate vor fi ameliorate.
6. Consuma alimente care contin calciu
Pentru ca structura osoasa este formata din calciu, aceasta trebuie intarita prin consumul de alimente care contin aceasta substanta importanta. Puteti achizitiona un supliment cu vitamine, insa este mult mai recomandat sa consumati alimente naturale, precum lactatele, varza, broccoli, spanac, peste si alimente bogate in vitamina D.
Magneziul este de asemenea esential in intarirea sistemului osos si protejarea acestuia si poate fi gasit in cartofi, banane, cereale, seminte, soia, cartofi, legume verzi.
7. Bea ceai de musetel
Musetelul este recunoscut pentru efectele sale benefice in relaxarea si calmarea tesutului muscular. Bea 3 cesti de ceai de musetel zilnic pentru a detensiona musculatura si pentru a ameliora durerile de spate.
8. Incearca fizioterapia
In fizioterapie sunt utilizate caldura si curentul electric in scop terapeutic. Acest demers specializat este eficient in ameliorarea durerilor de spate acute, relaxand musculatura si redand mobilitatea pacientului.
9. Testeaza tratamentele alternative
- Acupunctura
- Kinetoterapie
- Yoga
- Presopunctura
- Electrostimularea musculara
10. Odihneste-te suficient
Este foarte important sa iti asculti corpul si sa stii cand sa te odihnesti. Evita suprasolicitarea si realizarea unor activitati pe care simti ca nu le poti indeplini. Incarca-ti bateriile si reia-ti activitatea cand corpul tau se simte in stare.
Daca te intrebai cum pot fi ameliorate durerile de spate, speram ca ai gasit raspunsul in acest articol. Afla, de asemenea, cum poti ameliora durerile reumatice si durerile de genunchi. Nu uita, atunci cand simti ca durerile de spate persista, foloseste Perskindol Activ Gel si bucura-te de efectul sau imediat!