Alergarea pe timp de iarna – cum sa te pregatesti adecvat pentru a alerga in sezonul rece
Faci parte din grupul alergatorilor care nu sunt intimidati de vreme sau pur si simplu iti doresti sa incerci pentru prima data alergarea pe timp de iarna? Odata ce gasesti motivatia necesara pentru a iesi afara cu gandul de a alerga cativa kilometri, este necesar sa te pregatesti corespunzator. De la incalzire la traseul pe care il alegi, la imbracaminte si incaltaminte, pana la procesul de relaxare de dupa efortul fizic, de toate e nevoie sa tii cont pentru a nu intampina surprize neplacute.
Jogging-ul este preferat de multi sportivi pentru ca reprezinta atat un antrenament de cardio, cat si unul care ajuta la imbunatatirea tonusului muscular.
Temperaturile scazute din timpul iernii si faptul ca ziua este mai scurta afecteaza rutina de alergat a multor sportivi. Totusi, cei care sunt hotarati sa nu renunte la jogging doar pentru ca a sosit sezonul rece sunt convinsi ca urmatoarele beneficii sunt mai presus de orice inconvenient!
Alergarea pe timp de iarna…
- Te ajuta sa scapi de melancolia tipica sezonului rece;
- Creste nivelul energiei, atentiei si a bunei dispozitii;
- Contribuie la cresterea rezistentei la frig;
- Implica un stres mai redus pentru organism in timpul exercitiului fizic datorita temperaturilor scazute;
- Intareste sistemul imunitar;
- Este mai blanda cu articulatiile deoarece zapada atenueaza impactul;
- Te mentine in forma si iti pregateste corpul pentru primavara si vara.
Asadar, merita sa dai o sansa alergarii in sezonul rece si sa te pregatesti pentru un antrenament cat mai placut. Foloseste-te de aceste sfaturi simple pentru a te bucura de efortul depus:
Imbracamintea potrivita pentru alergarea pe timp de iarna
Imbracamintea este cel mai important aspect al pregatirii corespunzatoare pentru practicarea acestui sport in timpul iernii. Hainele sport pentru alergare la temperaturi scazute nu sunt extrem de groase, tocmai pentru ca organismul sa nu se supraincalzeasca in timpul efortului.
Este indicat sa optezi pentru straturi subtiri de haine care nu retin umezeala, pastreaza caldura si protejeaza de vant.
Primul strat este si cel mai subtire, din materiale sintetice precum polipropilena (Dri-FIT, Thermax, Coolmax etc). Al doilea strat de imbracaminte este purtat de regula doar daca temperaturile sunt foarte scazute, caz in care poti apela la o haina mai groasa din material sintetic, cum ar fi un polar. Ultimul strat de imbracaminte protejeaza impotriva frigului si vantului, motiv pentru care este indicat sa aveti o geaca mai subtire, windstopper/ windproof, confectionata din Gore-Tex sau nailon.
Mare atentie la incaltaminte! Pantofii de alergat pe care ii folosesti in restul anului nu sunt potriviti pentru a alerga in sezonul rece, chiar daca sunt destul de grosi ca sa nu simti frigul. Se pot uda cu usurinta iar pentru ca nu sunt conceputi pentru aderenta pe suprafete alunecoase, exista riscul sa te dezechilibrezi si sa cazi. Cel mai bine este sa optezi pentru pantofi de tipul trail-running pentru iarna. Talpa lor este proiectata astfel incat sa aiba o aderenta mai mare si sa penetreze stratul de zapada, conferind confort si tractiune optime in conditii nefavorabile.
Nu uita de accesoriile importante! Caciula sau cagula sunt absolut necesare pentru alergarea pe timp de iarna. Manusile joaca si ele un rol important, protejand extremitatile superioare de frig si vant. Iar pentru protejarea ochilor impotriva vantului, zapezii si a reflexiei luminii este indicat sa porti o pereche de ochelari.
Alege traseul optim pentru alergarea pe timp de iarna
Un traseu optim nu insemna neaparat unul scurt, ci mai degraba unul sigur. Avand in vedere ca temperaturile sunt scazute se poate ca unele portiuni sa fie acoperite cu gheata.
Daca ai posibilitatea, informeaza-te cu privire la traseul pe care urmeaza sa-l parcurgi pentru a evita aceste zone. Zapada, pe de alta parte, nu constituie un pericol decat daca incaltarile de alergat sunt necorespunzatoare. Unii sportivi chiar prefera sa alerge pe zapada deoarece aceasta amortizeaza socul asupra articulatiilor.
Pregatirea pentru efortul fizic
Incalzirea este nelipsita inainte de alergare iar in conditii de temperaturi scazute este cu atat mai necesara. Acorda un timp suplimentar exercitiilor de pregatire pentru efortul fizic. Din cauza temperaturilor scazute temperatura musculara creste mai greu, riscul producerii intinderilor musculare fiind astfel mai ridicat. De asemenea, este indicat sa alergi intr-un ritm mai lent, cu alte cuvinte sa o iei mai usor, cel putin pana organismul este suficient de incalzit incat sa faca fata unui efort mai intens.
Ai sarit peste incalzire si te-ai ales cu o intindere musculara? Amelioreaza durerea cu Perskindol Activ Gel!
Rutina post-alergare in timpul iernii
De regula, dupa ce finalizezi alergarea este nevoie sa treci printr-un proces de cool-down care se refera la aducerea ritmului cardiac si a temperaturii corpului la parametri normali. Iarna, acest proces nu va fi atat de indelungat ca in restul anului.
Este nevoie doar de cateva exercitii de respiratie si eventual de unele miscari de intindere a muschilor care pot fi facute si in interior.
De asemenea, este important ca imediat dupa alergare sa iti schimbi hainele ude.
Hidrateaza-te corespunzator si pe timp de iarna
Hidratarea este necesara indiferent de temperatura. In sezonul rece tinzi sa nu consumi prea multe lichide deoarece senzatia de sete apare rar. Totusi, chiar si iarna se pierd fluide prin transpiratie. In plus, aerul si vantul rece cresc riscul deshidratarii. Pentru alergari pe distante mai scurte, hidrateaza-te inainte si dupa antrenament. Daca alergi pe distante mai lungi, asigura-te ca ai un bidon izolat termic ca sa nu consumi apa rece ca gheata.
Concluzia este ca alergarea pe timp de iarna nu este ceva atat de dificil. Pregatirea corespunzatoare te ajuta sa treci peste cele cateva inconveniente si sa te bucuri de beneficiile care vin odata cu practicarea in mod constant a acestui sport. Astfel, vremea rece nu va fi un motiv pentru a evita alergarea pe timp de iarna.
Cu Perskindol #MiscareaContinua, asa ca ne vedem pe traseu!