Durerea cauzata de o entorsa este localizata la nivelul unei articulatii care a suferit un traumatism provocat de o miscare brusca si/ sau puternica. Este una dintre cele mai neplacute dureri ale articulatiilor deoarece ne limiteaza miscarea si de aceea nu poate fi ignorata. In acest articol vei gasi informatii utile despre cauzele, simptomele si tratamentul entorselor.
Se poate intampla ca in timpul practicarii unui sport sau chiar in timpul activitatii zilnice sa ai ghinionul de a face o entorsa si sa resimti durerea asociata.
Durerea se manifesta in zona articulatiei afectate si este insotita si de alte simptome cu ajutorul carora putem identifica gradul de gravitate a entorsei.
Exista mai multe modalitati eficiente pentru ameliorarea durerii care pot insoti tratamentul recomandat de medicul specialist. Ti le vom prezenta pe toate in acest articol!
Entorsa – cauze, simptome si tratament
Entorsa: ce este?
Entorsa reprezinta o leziune a articulatiei care poate aparea la orice varsta, atat la sportivi cat si la persoane sedentare. Este cauzata prin intinderea violenta a ligamentelor si se poate produce la nivelul oricarei articulatii – atat la membrele superioare (umar, cot, mana, degete), cat si la cele inferioare (genunchi si glezna).
Este important sa stim diferenta dintre o entorsa si o luxatie. Aceasta din urma prezinta simptome mai accentuate provocate de deplasarea unui os din articulatie, in timp ce in cazul entorsei sunt afectate doar ligamentele articulare.
Leziunea la nivelul tesuturilor moi necesita un consult de specialitate si ingrijire medicala, in special atunci cand durerea nu se diminueaza in maximum 3 zile de la producerea entorsei.
Entorsa: cauze si factori de risc
• cazaturi, accidentari;
• presiune excesiva asupra articulatiei;
• intinderea si rasucirea mult peste limitele flexibilitatii;
• neexecutarea corespunzatoare sau deloc a incalzirii inainte de efort;
• obezitate, sedentarism;
• tonusul muscular slab;
• purtarea incaltamintei necorespunzatoare.
Entorsa: simptome si grade de gravitate
De regula, entorsa are simptome care se pot identifica cu usurinta, chiar daca variaza usor in functie de localizare si gravitatea leziunii.
De la sensibilitate, disconfort si durere usoara, pana la durerea severa, entorsele se claseaza in entorse usoare, moderate si grave:
• Entorsa usoara (Gradul 1)
Se produce atunci cand fibrele ligamentelor sunt supuse unui stres mecanic si nu fac fata in mod corespunzator.
In acest caz se resimte o durere usoara sau disconfort si sensibilitate la atingere sau la miscarea articulatiei. Pielea este calda si rosie, dar in majoritatea cazurilor nu se observa o umflatura pronuntata iar articulatia poate sustine greutatea corpului.
Nu este o leziune grava, dar produsa in mod repetat poate duce la slabirea articulatiei.
• Entorsa moderata (Gradul 2)
Apare atunci cand fibrele ligamentelor se fisureaza in urma unei intinderi mai violente, dar fara sa se produca o ruptura severa.
Durerea este moderata iar articulatia este instabila, umflata, iar in unele cazuri se observa si aparitia unei echimoze – invinetirea zonei afectate.
• Entorsa grava/severa (Gradul 3)
In cazul entorsei grave sau severe, ligamentele se rup complet.
Zona lezata este umflata si invinetita iar durerea resimtita imediat este una severa si intepatoare. Se produce o desprindere a ligamentului de os sau o ruptura totala a acestuia.
In urma unui consult ortopedic de specialitate se poate recurge la imobilizare cu gips.
Entorsa: ameliorarea durerii
Ne dorim ca sensibilitatea, durerea si disconfortul provocate de entorse sa dispara cat de repede se poate. Diminuarea durerii depinde insa de gradul de gravitate a entorsei iar in majoritatea cazurilor este necesar sa punem accent nu atat pe ameliorarea durerii, cat pe tratarea entorsei.
Iti recomandam sa apelezi la un consult de specialitate pentru a trata eficient articulatia afectata. Nu este indicat sa te gandesti doar la ameliorarea durerii fara sa pui in aplicare un tratament recomandat de medic.
Totusi, sunt cateva metode care insotesc procesul de tratare a entorsei si amelioreaza durerea:
1. Aplica gheata local
Cea mai cunoscuta metoda de ameliorare a durerii este aplicarea de gheata in zona afectata. Aceasta este prima etapa de tratament pentru ameliorarea durerii cauzate de entorse. Este o actiune utila insa nu suficienta. Durerea poate fi calmata pentru cateva ore dar zona afectata necesita o ingrijire suplimentara pentru ca durerea sa se diminueze.
Aplica gheata periodic, preferabil de 3-5 ori pe zi, timp de aproximativ 30 de minute. Pentru entorsele usoare se poate executa si un masaj delicat cu un cub de gheata in zona lezata.
Este nevoie sa pui gheata intr-o punga pe care sa o invelesti ulterior intr-un prosop pentru a evita contactul direct cu pielea. Gheata amorteste zona si previne transmiterea durerii de la nerv la creier. In acelasi timp stimuleaza constrictia vaselor sanguine locale si reduce inflamatia care tinde sa limiteze miscarea in zona lezata.
2. Foloseste medicatie antiinflamatoare
Aplicarea unui gel antiinflamator contribuie la diminuarea durerii cauzate de entorse si combate edemul.
Perskindol Activ Gel este un gel antiinflamator cu absorbtie rapida, facilitata de terpineolul si acetatul de terpinil din compozitia sa. Contine uleiuri esentiale recunoscute pentru actiunea de stimulare sanguina. Acesta se poate aplica prin masaj usor al zonei respective, cu o frecventa de 3-4 ori pe zi. Vezi detalii despre utilizarea Perskindol Activ Gel!
Recomandam aplicarea Perskindol Activ Gel pe piele si lasarea zonei neacoperite pana cand gelul antiinflamator se absoarbe complet in piele.
3. Utilizeaza un pansament compresiv
Pansamentul compresiv este util pentru a controla umflatura provoca de entorsa. Poti comprima zona afectata cu benzi sau bandaje elastice, dar ai grija ca acestea sa nu stranga excesiv pentru a nu bloca circulatia sangelui si, atentie, nu folosi Perskindol Activ Gel asociat cu un pansament compresiv, deoarece asocierea nu este indicata.
Pansamentul trebuie aplicat la recomandarea medicului ortoped pentru a te asigura ca nu faci mai mult rau decat bine.
Acum cunosti mai multe informatii despre entorsa si cateva sfaturi utile care sa te ajute in ameliorarea durerii si a disconfortului. Actioneaza pentru a-ti recapata libertatea miscarii!
#MiscareaContinua cu Perskindol!